Introducties

Wil je op de hoogte gehouden worden over de introducties en open dagen? Meld je aan voor geïnteresseerdenlijst bij vicepraeses@biton.nl. Wil je je  inschrijven? Ga naar ons inschrijfformulier!

Een Introductie? Wat houdt dat in?

Bij Biton hebben we maar twee verplichtingen: je betaalt je contributie en loopt een introductie. De introductie is bedoeld om in vogelvlucht van ongeveer twee weken de gehele vereniging te leren kennen, zowel alle verbanden (clubjes, disputen en commissies) als je mede-bitonezen! Onze introductie bevat geen ontgroening aangezien dit niet bij het karakter van Biton past. Wij vinden het belangrijk dat er gelijkwaardigheid is tussen alle leden vanaf het moment dat je introductie begint. Tijdens de introductie ga je twee keer op kamp en is de rest van de tijd gevuld met activiteiten op de sociëteit of in Utrecht. Het is dus handig om een fiets in Utrecht te hebben wanneer je de introductie loopt. De activiteiten zorgen ervoor dat jij na je introductie weet hoe Biton in elkaar zit en wat er allemaal te doen valt op onze vereniging.

Naast een introductie is ook studeren belangrijk en als je een dag moet missen vanwege college of een tentamen is dit in overleg zeker mogelijk. Al met al is de gehele introductieperiode een goede afspiegeling van je lidmaatschap van Biton: een gezellige tijd waarin je vrienden maakt en jezelf kunt zijn.

Wat doe je zoal tijdens een introductie?

Het integreren begint op de eerste dag, als je wordt ingedeeld in een mentorgroepje, deze groepjes bestaan uit vier tot zes eerstejaars en drie mentoren. Deze mentoren zijn ouderejaars en zullen bijna alle activiteiten met jullie meedoen. Tijdens de introductie eet je drie keer met je mentorgroepje en je mentoren vertellen je dan van alles dat je moet weten over Biton.

Normaal vertrekt iedereen kort na aanvang van de introductie naar Amerongen waar we in het bos vrijwilligerswerk doen voor Staatsbosbeheer. Dit wordt gedaan met een hele hoop ouderejaars en iedereen werkt mee, zelfs het bestuur! Het werken zelf is erg leuk en maar er is ook genoeg tijd voor rust. Er zijn dan ook veel pauzes, goede lunch en gezelligheid op de slaaplocatie.

Na het werkkamp begint de eerste binnenweek. Hier wordt je voorgesteld aan de commissies van Biton, en haar clubs en disputen. Tevens zijn er activiteiten die je kennis laten maken met de stad en natuurlijk ontspannen activiteiten om elkaar te leren kennen. Het programma duurt doorgaans tot 11 uur ’s avonds, waarna de bar natuurlijk gewoon openblijft.

Na de eerste binnenweek volgt er een tweede kamp, hiervoor reizen we meestal af naar Brabant. Dit kamp noemen we normaal ook wel gezelligheidskamp en dit staat volledig in het teken van, je raad het al, gezelligheid. Geheel in trant met het karakter van Biton hoef je gedurende dit weekend helemaal niets te doen behalve dat waar je zin in hebt. Er worden wel activiteiten georganiseerd maar deze zijn facultatief. ’s Avonds zijn er dingen als een muziek disco. Met dit kamp gaan veel ouderejaars mee aangezien het door iedereen als een zeer leuk weekend wordt ervaren.

Na dit kamp volgt de tweede binnenweek, waarin je kennismaakt met de laatste restjes Biton waarna het belangrijkste weekend begint. De installatie vindt immers aan het einde van deze week plaats, afgesloten met een fantastisch feest, Amicitia genoemd.

Nu klinkt het natuurlijk allemaal fantastisch, zo’n introductie, maar wat nou als je een tentamen hebt, net toevallig dan? Met een goede reden is er natuurlijk wel een uitzondering te maken. Als je twijfelt, vraag het na!

Wie mogen er allemaal lid worden bij Biton?

In essentie is Biton een studentengezelligheidsvereniging. Het grootste deel van onze leden zijn dan ook studenten aan een hogeschool of universiteit. Dit is echter geen voorwaarde om lid te mogen worden. Iedereen die graag lid wil worden is welkom bij Biton!

Wat mag dat allemaal kosten?

Een introductie kost ongeveer 100 euro. Dit bedrag betaal je op de eerste dag van je introductie. Bij dit bedrag zijn inbegrepen alle activiteiten, alle kampen en alle maaltijden die je op Biton of op kamp eet. Soms eet je bij een lid thuis en dan betaal je aan hem of haar de kosten voor de maaltijd. Als je lid wordt, betaal je ongeveer 132 euro per jaar aan contributie. De contributie wordt betaalt in quartalen en ingeroostert enkele dagen na de DUO uitbetaling.

Een kijkje nemen bij Biton

Voordat je de keuze maakt om lid te worden, is het aan te raden eerst eens een kijkje bij Biton te nemen. Biton organiseert door het jaar heen verschillende open avonden en open dagen waarop je van harte welkom bent. Ook kan je, als je geïnteresseerd bent, prima een keer aanbellen op een reguliere avond.

Voor aankomende eerstejaars is de UIT (Utrechtse Introductie Tijd) de gelegenheid bij uitstek om alle verenigingen eens te bekijken en een weloverwogen keuze voor een vereniging te maken. Ook Biton laat zich dan van haar beste kant zien met een klein festival terrein voor de deur. In 2023 is de UIT van 14 tot en met 18 augustus. We zijn gedurende de hele UIT open en bieden elke dag een gevarieerd programma aan. Tevens kunnen UITgroepjes een rondleiding krijgen door het pand om meer te horen over de vereniging, haar geschiedenis en natuurlijk haar pand. Tijdens de UIT kan je je tevens inschrijven voor de eerste en tweede introductie.

Biton organiseert ook elk jaar een slaapplekken borrel waarbij UIT-lopers kunnen worden gekoppeld aan bitonezen die hun huis beschikbaar stellen voor slaapplekken tijdens de UIT. Wil je hier meer informatie over? Mail dan naar info@biton . De data van de slaapplekken borrel in 2024 komt t.z.t..

Daarnaast hebben we nog een derde introductie, welke voorafgegaan wordt door de Open Maand in december/januari. In deze open maand hebben we een grote hoeveelheid open avonden en feesten waar iedereen welkom is om de vereniging van binnen te bekijken! Kijk tegen die tijd op de site of volg ons op social media voor meer informatie.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van wanneer er open dagen of avonden zijn of vanaf wanneer je je kunt inschrijven voor een introductie, dan kun je je opgeven voor de geïnteresseerdenlijst. Hiervoor kun je mailen naar de vice-praeses. De mensen op deze lijst worden via e-mail uitgenodigd voor de open avonden en open dagen.

Inschrijven voor een introductie

Er zijn zoals genoemd, drie introductieperiodes door het jaar heen:

  • De eerste introductie is van 21 augustus 2023 t/m  1 september 2023.
  • De tweede introductie is van 21 september t/m 6 oktober 2023.
  • De derde introductie is begin 9 februari 2024 t/m 23 februari 2024.

Om mee te kunnen doen met een introductie, moet je je van tevoren inschrijven. Voor elke introductie is een beperkt aantal plaatsen (meestal rond de 30) dus het is zaak er op tijd bij te zijn. Inschrijven voor een introductie kan door contact op te nemen met het bestuur, via de mail of bijvoorbeeld als je een keer op de vereniging bent. De beste gelegenheid hiervoor is tijdens de UIT dan staat er een inschrijftent op het terrein waar je je gelijk kan inschrijven. Mocht je niet langs kunnen komen tijdens de UIT, of wanneer je eerst even wilt kijken hoe het gaat met je studie voordat je je in het verenigingsleven stort, dan kun je lid worden tijdens de derde introductie in februari. Inschrijven voor de derde introductie kan vanaf de open avond in November en tijdens de Open Maand in januari.

De eerste introductie valt buiten het collegejaar in de zomervakantie en duurt 2 weken. De activiteiten beginnen elke dag rond 14:00 en eindigen om 23:00. De tweede en derde introductie vallen tijdens het academisch jaar en zijn daardoor een halve week langer gezien een deel van het programma wordt verplaatst naar de avond. De activiteiten beginnen doordeweeks pas vanaf 17:30 uur. Je aanwezigheid is verplicht tot 23:00, daarna mag je naar huis om de volgende dag uitgerust naar college te kunnen. Al is langer blijven plakken op een avond altijd een optie!

Een introductie lopen… Maar mijn studie dan?

De 1e introductie valt volledig in de vakantie. De faculteitsintroductie begint bij bijna alle studies de maandag erna. Je kunt je introductie bij Biton dus afronden en vervolgens uitgerust aan je nieuwe studie beginnen. Mochten er toch faculteitsintroducties en introductieonderdelen van Biton samenvallen, dan gaat in bijna alle gevallen je studie voor en kun je vrij krijgen voor onderdelen van de introductie van Biton. Omdat je tijdens de 1e introductie vakantie hebt, kun je zo lang op Biton blijven als je zelf wilt en je helemaal op Biton en al die nieuwe mensen richten. Hierdoor is de 1e introductie vaak het populairst bij de leden. We raden je dan ook sterk aan om je voor deze introductie in te schrijven, tenminste, als je in deze periode nog geen werk of andere bezigheden gepland hebt!